Mojpc kot vremenska postaja (1.del)

Svoj računalnik lahko uporabite za veliko različnih namenov. Največkrat je to urejanje raznih dokumentov, brskanje po spletu, pošiljanje in sprejemanje pošte, obdelava slik in video posnetkov in še veliko drugega. Med vsemi zanimivimi opravili ali igrami vam bi rad pokazal kako enostavno spremenimo svoj računalnik v odlično in natančno vremensko postajo.

S spletno povezavo pa lahko dobimo tudi natančne prognoze vremena. Prognoze bomo imeli po posameznih dnevih vse do 10 dni. To je za nas, ki posredujemo te podatke vse brezplačno, oziroma za posredovane podatke dobimo nekatere njihove ugodnosti in povezavo na našo stran.

Pred leti sem si omislil prvo vremensko postajo. Bila je neka bolj noname firma model: TE831X . Jaz sem jo kupil preko www.ebay.de in plačal cca 130€. Pozneje jih je pri nas prodajal Conrad in še neka firma. Kot sem kasneje ugotovil je bila kar razširjena postaja in zanesljiva. To postajo sem imel dobra tri leta in primerjal z vsemi bližnjimi postajami. Tudi z ARSO vremensko postajo na letališču Maribor, ki je oddaljena slab kilometer zračne linije. Ugotovil sem, da je zelo točna v primerjavi s sosednjimi vremenskimi postajami. Sedaj imam poleg vremenske postaje TE831X še vremensko postajo Oregon Scientific WMR200. Tudi to vremensko postajo sem naročil preko www.ebay.de in plačal cca 400€ z namenom, da primerjam na isti lokaciji razlike v meritvah vremena – ( o tem pa kdaj drugič ).

Vrnimo se na temo našega spremljanja vremena s katerokoli vremensko postajo z našim osebnim računalnikom. Za začetek si napravimo spisek kaj potrebujemo. 

  • vremensko postajo
  • namizni računalnik, prenosnik ali katerikoli drug računalnik tudi Raspberry Pi ali podobno
  • programsko opremo za povezavo vremenske postaje z našim računalnikom na primer: Cumulus ali drugi…
  • internetno povezavo
  • spletni prostor – spletno gostovanje, kjer bomo postavili na ogled podatke z naše vremenske postaje
  • Wodpress tampleto za vremensko postajo ali samostojni portal za vremensko postajo

Vse našteto zgleda malo komplicirano. Ne se prestrašiti, to je samo na prvi pogled komplicirano. Hitro, ko boste začeli to povezovat in uglaševat boste videli postane prav zanimivi hobi. Še bolj zanimivo bo, ko boste dobili prve podatke o vremenu z vaše lastne vremenske postaje. Izračune za prihodnje dni in še polno drugih zanimivosti.

Post Author: mojpc

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja