Mojpc vstopnica za urejanje spletnih strani

Uvod – s čem ustvariti spletno stran

Vsak računalnik, prenosnik, zelo kvaliteten ali pa zelo star je lahko primeren za urejanje spletnih strani. Seveda s starim in zelo počasnim računalnikom ali prenosnikom ne boste mogli uporabljati zelo zahtevnih grafičnih programov (zadnjih izdaj). Tudi zahtevnih video obdelav ne bo možno delati. Če pa se malo znajdete lahko tudi brez tega preživite in naredite všečno spletno stran za svoje potrebe.

Računalnik
Delovno mesto

V kolikor se boste odločili za stran na osnovi WordPress-a boste našli veliko nasvetov tudi v slovenščini. V Google lepo vpišite na primer: “kako narediti spletno stran wordpress”. Seveda pa lahko tudi drugačne zloženke in boste dobili še druge zadetke z nasveti in navodili. V veliko pomoč pa vam bo zagotovo stran na Facebooku. Samo vpišite v Facebook iskalnik WordPress Slovenija ali kliknete na sliko spodaj in že lahko obiščete to stran. Pridružite se skupini pa so vam na razpolago strokovnjaki, ki vam bodo pomagali pri marsikateri zadregi.

WP Slovenija
WordPress Slovenija na Facebook – u

Obstaja pa seveda še veliko skupnosti, forumov in drugih spletnih strani, kjer lahko najdete pomoč in nasvete za izdelavo strani. ….

Začetek – kako do domene

Predvidevam, da že imate idejo za svojo spletno stran. Sedaj bomo pregledali kaj potrebujemo, da ustvarimo našo idejo oziroma ustvarimo svojo spletno stran.

Za začetek se moremo vprašati, kaj bo predstavljala naša spletna stran. Bo samo namenjena testiranju, se bomo učili delati z WordPressom in spletnim prostorom. Potrebujemo za predstavitev svojih interesov, želimo predstaviti svojo firmo ali posel. Možnosti je še veliko….

Kot smo se zgoraj vprašali o namenu spletne strani, tako bomo se sedaj morali odločiti o svoji domeni (spletnem naslovu). Tukaj imamo več možnosti.

  • Lahko si izberemo popolnoma lastno domeno z imenom, ki se nam zdi primerno za našo stran. Seveda pa se moramo prepričati, da je to ime prosto in ga lahko zakupimo (primer: mojpc.net). Cene teh domen boste našli ob registraciji. Toda bodite pazljivi glede cene. Večina jih prvo leto ponuja po promocijski ceni, ki je lahko tudi samo en evro. Že prvo podaljšanje pa vas lahko stane 5, 10 ali več evrov.
  • Uporabimo lahko popolnoma brezplačne domene, ki pa morajo vsebovati vsaj štiri ali več znakov (črke, številke). Te domene imajo končnice .tk , .ml , .ga in druge…. Na primer ena bolj znanih je registracija na naslovu www.dot.tk . Nekaj možnih registracij boste našli na naslovu www.freenom.com . Več pa lahko poiščete z Googlom.
  • Še eno možnost je registracija brezplačne poddomene pri ponudnikih spletnih gostovanj. Večina ponudnikov spletnih gostovanj (tudi brezplačnih) ponuja izhod v sili ali kot sem že prej omenil za testiranje možnost registracije brezplačne poddomen. Ime poddomene si izberete sami. Glavna domena pa je njihova, ki jo ponujajo za registracijo poddomen. Na primer: poddomena.glavnadomena.com

Obstajajo še druge možnosti in ponudbe registracije domen. Omenili smo samo glavne tri variante ostalo pa lahko poiščete na spletu.

Primer brezplacne domene
Primer brezplacne domene

Post Author: mojpc

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja