Spletno gostovanje – web hosting

Za našo spletno stran potrebujemo tudi prostor na nekem disku, ki je vgrajen strežnik ali diskovno polje.

Tak strežnik si lahko omislimo tudi doma in imamo vse pri roki. Super, pa še najema ne rabimo plačevat 😉 . Žal ni vse tako enostavno in lepo kot se sliši. Potrebujemo namreč kar nekaj ustrezne strojne opreme. Običajno Windows ali Linux za strežnike, ustrezno znanje za nastavitev in uglasitev strežnikov, zaščito pred virusi, vdori in drugimi nadlogami, dovolj hiter domač internet in še bi lahko naštevali. Da ne omenjamo, stroškov z nakupi in elektriko. Zato se bomo danes izognili izdelavi ali nakupu domačega strežnika.

Poglejmo prvo kakšne so še druge možnosti. Tu imamo dve varianti. Odločimo se lahko za plačan najem prostora za en ali več mesecev. Pri najemu za eno leto in več nam povsod nudijo dodatne popuste. Vsem, ki bi želeli resno poslovno stran, priporočam najem prostora za vašo stran. V kolikor ne obvladate dobro angleškega ali nemškega jezika priporočam najem prostora v Sloveniji. V tujini so sicer boljše ponudbe, v Sloveniji pa prijaznejša in domača pomoč ob težavah. Tudi dogovoriti se da za kak presežek omejitev ob prenosih in podobno. Preden najamete prostor se dobro pozanimajte o pogojih, ponudbi, ceni in drugih pomembnih rečeh. Ne nasedajte prvi dobri reklami pa naj bo ta iz Slovenije ali tujine.

Brezplačen najem prostora si lahko omislimo za osebne spletne strani. Pisanje blogov. Predstavimo lahko svoj hobi in podobno je primeren tudi za manjše predstavitvene strani. Za testiranje naših strank in odzivov na stran. Lahko si naredimo stran, kjer preizkušamo razne teme, vtičnike in vidimo kako bo naša stran videti. Brezplačnih ponudnikov spletnega gostovanja (web hosting) je predvsem veliko v tujini. Za vzorec jih je nekaj v Sloveniji, ponujajo pa zelo skromen prostor za brezplačno spletno gostovanje.

Če se odločate za brezplačen prostor, dobro preberite kaj vam nudi ponudnik brezplačnih storitev. Nekateri ponudniki niti ne dovolijo uporabe lastne domene ali pa vas silijo, da zakupite domeno pri njih. Tu boste porabili veliko časa za raziskovanje po spletu. Le tako boste našli odličnega ponudnika brezplačnih storitev najem spletnega prostora – web hosting. Seveda pa bodo tudi pri tem ponudniku kakšne omejitve, ki vas bodo kmalu motile ali omejevala. Žal pa vsega ne morete dobiti zastonj.

Post Author: mojpc

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja